Waarom (digitale) werkplekonderzoeken?
Sinds de uitbraak van de Covid-19 pandemie werken we vaker en langer thuis, ofwel je werkt thuis ten zij het niet anders kan. Maar sinds het nieuwe normaal van thuiswerken is ook sprake van een toename van gezondheidsklachten bij werknemers. Het gaat om problemen met arm, nek, schouder en rug of klachten als stress en vermoeidheid. Deze potentiële klachten kunnen veroorzaakt worden door een niet optimale werkplek, een langdurige en eenzijdige werkhouding, maar ook door onvoldoende beweging of rustpauzes. Met de inzet van een (digitaal) werkplekonderzoek kunnen klachten (vroegtijdig) worden voorkomen en verholpen.
Door het proactief en preventief advies van de bedrijfsfysiotherapeut leert uw werknemer wat hij/zij kan doen om klachten als gevolg van het vele thuiswerken te voorkomen of beperken.
Wat is een werkplekonderzoek precies?
Een werkplekonderzoek is een interventie waarbij de combinatie van ergonomie op de werkplek om de fysieke belastbaarheid van de werknemer, de al dan niet aanwezige klachten en de psychosociale omstandigheden van de werknemer in kaart worden gebracht. Volgens het 6 werkfactoren model worden de werktaken, werktijden, werkplek, werkdruk, werkverhoudingen en werkwijze met de medewerker (en leidinggevende) doorgenomen en oplossingen bedacht voor knelpunten.
Het resultaat van een werkplekonderzoek is dat werknemer:
- Concrete adviezen en instructies krijgt op het gebied van houding en beweging op zijn/haar (thuis) werkplek;
- Concrete adviezen krijgt over de ergonomische inrichting en optimalisering mogelijkheden;
- Indien het werkplekonderzoek onderdeel uitmaakt van een organisatie brede scan zullen ook geanonimiseerd en op groepsniveau adviezen worden gegeven aan de werkgever.