Investeer in het werkvermogen van uw werknemer en uw organisatie
De vraag naar duurzaam inzetbare medewerkers zal de komende jaren een steeds centraler thema worden binnen uw organisatie. Mensen werken immers langer door voordat ze met pensioen kunnen gaan. Tegelijkertijd vergrijst en krimpt de werkende beroepsbevolking. Het is aan u als werkgever dus veel aangelegen om uw medewerkers zo gezond en vitaal mogelijk hun werk te laten doen. Daarnaast is het belangrijk om duurzame inzetbaarheid 'een thema van de werkgever en werknemers' te laten zijn.
Maar hoe en waar begint u om de duurzame inzetbaarheid binnen uw organisatie goed inzichtelijk te maken, om vervolgens een structureel plan van aanpak te maken en te verankeren in uw organisatie. Met als uitkomst dat u als werkgever eveneens als uw werknemers weten welke stappen zij kunnen en moeten zetten om duurzaam inzetbaar te blijven voor hun eigen werk en verdere loopbaan.
Meten is weten
Het begint bij het inzichtelijk krijgen van het werkvermogen binnen uw organisatie.
Het werkvermogen van uw werknemer vormt één van de basisvoorwaarden voor zijn welbevinden en de daaruit volgende productiviteit voor uw organisatie. Werkvermogen is de mate waarin een werknemer zowel lichamelijk als geestelijk (psychisch) in staat is om zijn of haar huidige werk uit te voeren. Verschillende factoren zijn van invloed op het werkvermogen. Veel van deze factoren zijn actief te beïnvloeden. Bijvoorbeeld door aanpassing van de arbeidsomstandigheden, de leefstijl, of in het meest ideale geval door aanpassing van beide.
Wij maken het werkvermogen van uw organisatie inzichtelijk met de Personal Radar.
Wat is de Personal Radar?
De Personal Radar is een vragenlijst voor werknemers die werkvermogen én werkplezier meet. Daarbij wordt gebruik gemaakt van het concept Huis van Werkvermogen. De Personal Radar is ontwikkeld door Prof. Dr. Juhani Ilmarinen en is geënt op de welbekende Work Ability Index (WAI), een wetenschappelijk meetinstrument om het werkvermogen te meten. De Personal Radar is de uitgebreidere versie van de WAI en bestaat uit vragen over de volgende verschillende onderwerpen:
- Gezondheid en functionele mogelijkheden;
- Balans tussen kennis & vaardigheden en de inzet van de medewerker;
- Balans energiebronnen en de eisen van het werk (houding en motivatie);
- Balans tussen de eisen van het werk en de inzet van de medewerker (denk aan organisatie van het werk, werkomstandigheden, management & leiderschap);
- Balans tussen werk, familie en vrijetijdsbesteding;
- Hun werkvermogen en suggesties om deze positief te beïnvloeden.