“Nu weet ik het niet meer. Ik heb alles gedaan…. Waar ligt het nu toch aan? Er moet wat gebeuren en mijn geduld is op!” Met deze irritaties en vragen zoeken werkgevers meestal de expertise van Verander Groep. Het is op dat moment duidelijk dat de verhoudingen op de werkvloer en de ruil ‘werk versus loon’ verstoord zijn en de werkgever niet meer weet waar hij moet beginnen. Wij helpen met onze kritische, analytische blik en proactieve werkwijze de werkgever en zijn werknemers om de vraagstukken te ontrafelen. We adviseren vervolgens de werkgever over de vervolgstappen waarbij we de uitgangspunten Eigen regie en Demedicalisering hanteren.
Leren zelf de regie te voeren
“Wij zijn niet lief, maar wel kritisch en respectvol. En we stellen vragen en we luisteren. Waarom wordt er gehandeld zoals er wordt gehandeld? Welke keuzes worden er gemaakt? Is er ruimte om het anders te doen? Wat zijn feiten en wat is beleving?” aldus Simone Jonker, mede-eigenaar van Verander Groep. “Ook geven we inzicht in de gevolgen van keuzes. Wat gebeurt er als je voor A, B of C kiest? Maar we zeggen nooit: dit moet je doen of dat moet je niet doen. Het is belangrijk dat de klant zelf inzicht krijgt in wat het verzuim veroorzaakt en hoe hij dit zelf zou kunnen aanpakken. Wij begeleiden hem bij dit proces.”
In een evaluatiegesprek gaf de opdrachtgever de volgende terugkoppeling: “Toen ik de adviseur van Verander Groep sprak, hebben we kritisch in alle hoeken van de kamer gekeken. Best heftig maar uiteindelijk kreeg ik een heel duidelijk beeld van wat mij te doen staat. Nu kan ik weer zelf de regie in handen nemen, mijn HR-afdeling aansturen in de juiste richting. Terwijl ik ook verbonden blijf met al mijn werknemers.”
Niet alleen ziekteverzuim
Verzuimbeleid gaat veel verder dan ziekteverzuim. Er kunnen meer redenen zijn die de ruil ‘loon versus arbeid’ verstoren. Het maken van dit onderscheid noemen we demedicalisering. Dit houdt in dat we bij verzuim zoveel mogelijk proberen te benaderen vanuit de oorzaak om ziek te melden. Het juiste gesprek met de werknemer is veel effectiever dan mee te gaan in de klachten en ‘ziekten’ die de werknemer aangeeft. Eva Vester-Vles: “Als werkgevers bij een verzuimmelding zich volledig afhankelijk maken van het (aankomend) advies van de bedrijfsarts, resulteert dat meestal in een nog langere periode van verzuim. Wij laten de werkgever zien dat er ook andere mogelijkheden zijn.”
Neem contact op met ons voor een kennismaking.
Deze website gebruikt cookies. Door gebruik te maken van deze website, geef je aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies. Lees meer