Nieuw personeel vinden. In deze tijden, met een enorme druk op de arbeidsmarkt, kost veel aandacht, tijd en energie. Maar je moet wel, want je merkt aan je huidige medewerkers dat zij het werk niet meer aankunnen. Alleen, weet je ook hoe dat komt?
Er is van alles aan de hand in jouw team of organisatie. Meer ziekteverzuim, onvrede, irritaties en zelfs je meest loyale medewerkers, die je nu juist zo hard nodig hebt, zijn minder productief. Kortom: het werkvermogen van je organisatie daalt. De logische conclusie kan zijn: medewerkers ervaren teveel werkdruk, dus ik moet zo snel mogelijk voor versterking zorgen om de werkdruk te verlagen. Maar is dat ook zo?
Ons advies: kijk eerst eens waar de onvrede en ziekmeldingen werkelijk vandaan komen. Stap 1 bij iedere oplossing is namelijk altijd: inzicht krijgen in het probleem. Ga niet af op onderbuikgevoelens. Het hoeft namelijk niet de werkdruk te zijn, waardoor jouw medewerkers afhaken.
Zo merken we bijvoorbeeld de laatste tijd dat verminderde aandacht en waardering door de leidinggevende grote impact heeft. Diegene is zo bezig met het werven en inwerken van nieuw personeel, dat de aandacht voor bestaande medewerkers verslapt. Waar het misgaat, is vaak in kleine nuances. Wie krijgt de leukste taken? Met wie zoekt de leidinggevende het meeste oogcontact? Wie mag er ineens wel elke woensdag vrij, terwijl dat voorheen niet mocht?
Wat de oorzaak van de reuring in jouw team of organisatie is, kunnen we als Verandergroep snel inzichtelijk voor je maken. We hebben daar diverse tools voor. Wat we bijvoorbeeld kunnen doen, is het inzetten van een vragenlijst over werkdruk. Deze laat zien in hoeverre jouw medewerkers inderdaad werkdruk of werkstress ervaren. Daarbij bieden we ook inzicht in de verschillende populaties binnen jouw organisatie. Zo kunnen we onder meer specificeren in teams, locaties, dienstjaren, leeftijd en functies.
Daarnaast gaan we graag in gesprek met leidinggevenden. Wat is er veranderd in de organisatie? Welk verschil is er bijvoorbeeld in werkzaamheden tussen vroeger (toen het nog goed ging) en nu (nu medewerkers ontevreden zijn en uitvallen)? Is er extra werk bijgekomen, zijn er procedures veranderd, rollen herverdeeld of andere wijzigingen geweest?
De uitkomst van ons onderzoek kan zijn dat er inderdaad sprake is van werkdruk door toegenomen werkzaamheden zonder dat hier extra ruimte voor is gecreëerd. Maar er kunnen dus ook andere factoren komen bovendrijven. Het belangrijkste is: jij hebt inzicht in de oorzaak van het probleem en daarmee ook de mogelijkheid om hier gericht iets aan te veranderen.
Vind je het lastig om op individueel, team- of organisatiegebied die verandering teweeg te brengen? Dan helpen we je daar ook graag bij. We kunnen individuele verzuimcasussen samen oppakken, advies en ondersteuning bieden, intervisies doen, gesprekken voeren en trainingen/coaching on the job aanbieden. Zo zorgen we er samen voor dat jij jouw waardevolle bestaande medewerkers kunt behouden.
Neem contact op met ons voor een kennismaking.
Deze website gebruikt cookies. Door gebruik te maken van deze website, geef je aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies. Lees meer