Als kind worden we groot gebracht met de drie vuistregels: rust, reinheid en regelmaat. De zogenoemde vuistregel van de drie r’s zorgen voor een optimale gezondheid voor ons allen als kind. Vervolgens worden we grote mensen, gaan we werken, komt er een pandemie en is er opeens een lockdown, of zelfs twee. Daarnaast moet een deel van de werkende volwassenen ook nog eens plaats vervangende leerkracht zijn tussen alle online afspraken, meetings en telefoontjes door. Die rust, reinheid en regelmaat is dan even ver te zoeken. Terwijl dat juist nu is wat we zo hard nodig hebben om fit en vitaal te blijven en een goede balans te vinden tussen alle ballen die we hoog moeten houden. Want ook al is er licht aan het einde van de tunnel, de rek is eruit en we zijn moe en futloos van de situatie. We moeten onszelf weer in acht gaan nemen en de drie regels in eer herstellen.
Als je deze drie termen, rust, reinheid en regelmaat, eens vertaald naar de huidige drie trendy termen kom je uit op autonomie, vitaliteit en werk-privé balans. Drie termen, die in elke top tien voorkomen over wat nodig is voor duurzame inzetbaarheid, voor jou als individuele werknemer en voor behoud van personeel in het algemeen vanuit werkgeversperspectief. Maar ook in elke top tien van ervaren werkdruk, wat gemist wordt in het werk of op welke onderdelen het fout gaat.
Dat iedereen in staat is om de drie r’s in acht te houden, is zo vanzelfsprekend nog niet. Ik verwacht ook niet dat iemand naar aanleiding van het lezen van dit blogje nu opeens anders zal omgaan met de drie regels: rust, reinheid en regelmaat. Ik hoop wel dat het even een goede reminder kan zijn. Stop eens even waar je mee bezig bent en ga eens terug naar de basis. Zorg dat je genoeg rust en afwisseling (reinheid) hebt.
Het allerbelangrijkste in de huidige tijd van veel ballen in de lucht houden, is echter het behoud van je werk versus vrije tijd balans. Zorg voor structuur in je dag en werkdag (planning) zeker als je het moet combineren met het onderwijs aan kinderen. Het niet hebben van werkstructuur of planning en vervolgens steeds geconfronteerd worden met taken die niet af zijn of blijven liggen is frustrerender voor de mens dan het werken met een dagplanning, waarbij je ook gefrustreerd kan worden van de structuur en beperkingen die het jou kan opleggen. Aan het einde van de dag geeft het toch een rustiger en voldaan gevoel, waardoor je het werk ook makkelijker los kan laten tot de volgende werkdag.
Zo simpel is het eigenlijk. Ga zeker in deze stressvolle periode van de lockdown even back to basics. Gun jezelf een reële structuur, planning en workload, dan breekt het lijntje niet.
Ik zou zeggen probeer het eens uit. Ik hoor graag je ervaringen!
Dit artikel is geschreven door Eva Vester - Vles.
Wie Eva kent, zal zich kunnen vinden in de volgende woorden die haar omschrijven: veelzijdig, deskundig, doortastend en betrokken.
Neem contact op met ons voor een kennismaking.
Deze website gebruikt cookies. Door gebruik te maken van deze website, geef je aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies. Lees meer